Roztoče sú pre alergikov najväčším nebezpečenstvom

28.02.2009 Celý región

Bratislava 28. februára (TASR) - Pre alergikov predstavujú najväčšie nebezpečenstvo roztoče nachádzajúce sa v domácom prostredí, nazývané roztoče bytového prachu.
Pretože sa živia predovšetkým drobnými odpadnutými čiastočkami kože, dobre sa im darí v tme a pri zvýšenej vlhkosti. Pre TASR to konštatoval alergológ Boris Hruškovič.

\"Najprirodzenejším miestom je pre ne pohodlné lôžko v spálni, pretože tam vďaka špeciálnej mikroklíme bez problémov prežívajú, \" dodal. Roztočom sa najviac darí pri teplote okolo 22 až 25 stupňov Celzia a vlhkosti vzduchu nad 50 percent. \"Keď človek v noci vypotí pol litra potu a pod perinou je teplo, vytvára pre ich rast a rozmnožovanie ideálne podmienky, \" vysvetlil alergológ.

Trh v súčasnosti ponúka množstvo výrobkov pre alergikov, ale značka antialergický neznamená vedecké klinické testovanie výrobku. Toto testovanie ani povinné nie je. \"Paplóny a vankúše, ktoré obchodníci ponúkajú ako protialergické nemajú samé o sebe špeciálny protialergický význam, protialergické na nich je len to, že sa dajú, v porovnaní s ostanými materiálmi na spanie, ľahšie udržiavať, \" konštatoval.

Roztoče sa podľa alergológa do nich dostávajú úplne rovnakým spôsobom a majú tam rovnako živnú pôdu, ale paplón sa dá vyprať. Hruškovič odporučil prať tieto prikrývky na 60 stupňoch Celzia aspoň raz za mesiac.

\"Jediným, renomovanými štúdiami klinicky testovaným materiálom pre alergikov, je špeciálna polopriepustná tzv. semipermeabilná tkanina, ktorá má mikropóry a celosvetovo sa z nej vyrábajú obliečky a poťahy na matrace, vankúše a paplóny. Tieto spoľahlivo zabraňujú prieniku roztočových alergénov, \" zhodnotil. Ako ďalej odborník vysvetlil, čiastočky našej kože sa nedostávajú dovnútra prikrývky, ani roztočový alergén von. \"Tieto materiály majú ako jediné výraznejší vplyv na redukciu koncentrácie roztočov a súčasne zlepšenie prejavov alergie, ak sú už pacienti chorí, \" dodal.

Na obmedzenie výskytu roztočov sú určené aj akaricídne prípravky, ktoré sa pridávajú do prania alebo sa s nimi dajú postriekať matrace.

Za absolútne nevhodné a rizikové materiály na spanie a do domácnosti považuje alergológ perie a ovčie rúna, v ktorých sa ako v organických materiáloch roztoče lepšie zakuklia a tieto materiály sa nedajú kvalitne čistiť. \"Dokonca máme aj prípady, keď boli práve tieto materiály v domácnosti spúšťačmi alergie pacienta, \" spresnil.

Aj keď v rodine nikto netrpí alergiou, Hruškovič odporúča na spanie materiály z dutého vlákna, ktoré sa dajú často a vhodne udržiavať. V zdravej spálni by sme mali často aj vetrať, pretože chladný vzduch roztoče zabíja.
 

Vyberte región